lördag 3 augusti 2013

Att köpa Premieobligationer

Tid

Det första du behöver ha i åtanke är hur länge du har tänkt att låsa ditt kapital. 
Jag brukar tex i regel inte villja låsa mina tillgångar längre än ett år. Men detta är helt upp till dig och när det gäller premieobligationer behöver inte längre bindningstid betyda bättre avkastning. 

Pris

Hemligheten med en bra avkastning via premieobligationer är att köpa dem när priset är lågt och motsvarar det avkastningskravet man har. 
Oavsett när du köper premieobligationen så får du 5000kr när den förfaller.  Med detta sagt kan jag komma med ett räkneexempel. 
Köper du en premieobligation för 4850kr vilken förfaller om ett år så har du fått en direktavkastning på ca 3,1%.  Vilket motsvarar 150kr på en premieobligation. 

Garantivinster

Som du kanske vet så är premieobligationer uppbyggda på skattefria vinster. Dessa är ganska låga och ligger runt 1% per år. Dock har dem väldigt stor betydelse för avkastningen vi får.
Hela mitt system bygger på att köpa hela serier av premieobligationer så att man får ta del av garantivinster. Dessa skall vara med i beräkningen av den hållbara avkastningen vi får från premieobligationer. 
Fortsättning på vårt räkneexempel kommer här:
Är det tillexempel 2st skattefria garantivinstdragningar kvar på de premieobligationer du planerar att köpa. Med ett värde på 75kr per dragning. Får du ett förenklat värde på ((2*75)1,3) vilket blir 195kr. En serie kostar med de pris vi hade i förra exemplet 4850*10 = 48500. Den hållbara avkastningen blir då 0,4% på bara garantivinsterna.
Nu adderar vi ihop de båda uträkningarna för att få den slutgiltiga hållbara avkastningen vilket då blir 0,4%+ 3,1% = 3,5% /år.

Extra vinster
Utöver garantivinsterna som är relativt låga så tillkommer också vinster som man med lite tur kan vinna. Max vinsten är 1.000.000kr och lägsta brukar vara 150-500kr, även dessa vinster är skattefria. 

Kalkylprogram
För att göra beräkningarna smidigt och snabbt behöver du sätta ihop en mall i tex excel eller i open office, formlerna i dessa program är väldigt användbara. Själv har jag gjort en mall där alla beräkningar sker automatiskt, det enda jag behöver fylla i är köpkurserna på premieobligationerna. 
Jag planerar att sälja dessa mallar mot en mindre kostnad här på bloggen. Så skriv gärna ett inlägg vid intresse så ska vi se vad vi kan hitta för lösning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar